Co byste řekli na malé útulné bistro, kde každý den vaří perfektně vychytaná jídla z celého světa na úrovni špičkových restaurací, a přitom v domácí atmosféře rodinného podniku a za docela férové ceny? Zní to skoro až podezřele, ale Martin’s Bistro je přesně takové. Málem byste ho přehlédli. Na nic si nehraje, má přátelskou atmosféru, stylový interiér s retro nádechem, milou obsluhu a tak dobrou kuchyni, až budete litovat, že jíte jenom třikrát denně.

To vše má na svědomí Martin Streško, jehož dlouholeté zkušenosti s provozováním známého pražského Hapu baru vyústily před dvěma lety v otevření vlastního bistra, které v názvu hrdě nese jméno svého majitele. Martin’s bistro působí, jako by na rohu Velehradské a Přemyslovské ulice kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad sídlilo odnepaměti a jako by se ho současné gastronomické trendy až tak netýkaly. Jako by všechny ty kulinářské dovednosti byly naprostou samozřejmostí.

Speciality z týdenní nabídky jsou připravované jen z poctivých surovin a v místní kuchyni si potrpí na to, aby na každém talíři servírovali vždy dokonalou souhru chutí. Vaši návštěvu doporučujeme zakončit lahodným cheesecakem, jehož recept je střeženým tajemstvím šéfkuchaře. Dveře bistra pak za sebou budete pokaždé zavírat s neomylným pocitem, že jste tu jistě nebyli naposled.




Dlouhá léta jste v Praze provozoval velmi oblíbený Hapu bar. Bylo pro vás otevření bistra dalším krokem, který jste od začátku plánoval? Proč Hapu bar skončil?
Hapu byl náš život. Úplně nás to pohltilo. Všechno poprvé a nové. Zdálo se, že to tak bude navěky. Roky běžely, až jsme jich napočítali šestnáct. Mezi tím se nám narodily dětičky, život se posunul. Začalo nás víc bavit jíst než pít. Takže bistro bylo takové logické vyústění.

Fungujete v bistru už dva roky. Přesunuli se tam vaši věrní zákazníci z Hapu, anebo přilákalo úplně jinou sortu lidí? Jak velká změna to pro vás osobně vlastně byla?
Spousta našich zákazníků jsou kamarádi, kteří v Hapu zestárli s námi. Zároveň každé nové místo přiláká nové lidi. Takže tak nějak od obojího. Zajímavé bylo zjištění, že lidi, kteří k nám chodí, často potkáváme i na jiných místech, která máme rádi.

Martin's bistro má kuchyni vyhlášenou po celých Vinohradech, vaříte jídla ze všech koutů světa. To je u většiny restaurací spíše na škodu, ale u vás jsou všechna perfektní. Jak to děláte?
Tak takový kompliment potěší. Bude to asi tím, že co vaříme, to taky jíme.

Kromě jídla stojí za pozornost i interiér vašeho podniku. Jak jste prostor objevil a čím si vás získal?
Před námi tam byla kavárna, kterou provozovali naši kamarádi. Tudíž jsme to místo už znali. Když po letech kavárnu zavřeli a prodali, přestali jsme tam chodit i my. Za nějakou dobu se ten prostor objevil v nabídce na internetu, shodou okolností v době, kdy jsme se rozhodli pro změnu. Za interiér je zodpovědný náš kamarád, sochař Filip Roztočil, který dělal i Hapu a moc dobře ví, co se nám líbí.

Říká se, že v pohostinství se malým podnikům daří jen v případě, že se jim majitel věnuje skoro nonstop. Jak je to u vás, kolik času v bistru trávíte?
Kromě toho, že tam pracujeme, tak většinu volného času. Takže něco na tom bude.

Je u vás stále plno. Snažíte se bistro aktivně propagovat, třeba reklamou na sociálních sítích, anebo tak dobře funguje pražská šeptanda?
Šeptanda samozřejmě funguje, ale myslím, že marketing se v dnešní době ignorovat úplně nedá. Takže jsme v jeho sítích uvízli i my, včetně těch sociálních.

(Martin Streško, majitel Martin’s bistra)



Kontakt Otevírací doba
+420 774 100 378
Pondělí - Sobota: 11:00 - 22:00
















































Spud. je netradiční průvodce po Praze, který upozorňuje na zajímavá místa a podniky, jež rozhodně stojí za návštěvu. S Polaroidem v ruce mapujeme čtyři různé oblasti, a to jídlo a pití, obchody, pracovní prostory místních kreativců a architekturu. Spud. se soustředí na neokoukaná místa s neopakovatelnou atmosférou, na kavárny s tou nejlepší kávou, obchůdky s tím nejnápaditějším zbožím, dílny či ateliéry těch nejšikovnějších designérů a architektonické zajímavosti s tím největším kouzlem. Spud. je také hlavně o lidech, kteří za vybranými lokálními projekty stojí. Bez jejich invence a odvahy splnit si svůj sen by byla Praha o mnoho chudší. Všem proto patří naše velké díky!
 
Tereza a Michal
info@spud.cz / 728 764 380