Jste občas přesyceni exotickými chutěmi všech koutů světa a zastesknete si po poctivé české kuchyni? V takových chvílích se neprodleně odeberte do jednoho z Lokálů. V Praze sídlí hned na pěti adresách a vzhledem k nebývalému ohlasu lze očekávat, že to není konečné číslo.

Lokál čerpá inspiraci z tradičních českých kuchařek a zároveň se mu daří respektovat ducha dnešní doby. Nečekejte tedy jídelní lístek v kožené vazbě čítající desítky hustě popsaných stran. V Lokálu se denní nabídka pohodlně roztáhne na pouhý jeden list a nic přitom nechybí - předkrmy, saláty, polévky, hlavní chody i dezerty tu mají své jisté místo. V hlavní roli však vystupuje pivo z tanku. Plzeňská dvanáctka tu doslova teče proudem po celý den, protože konzumování vydatných domácích pokrmů stimuluje pivní vášeň a platí to i naopak.

Lokál, který je dítětem sítě restaurací Ambiente, můžete nově navštívit i za hranicemi pražské metropole. Druhým vyvoleným městem se stala tak trochu symbolicky Plzeň, kde je Lokál přímo na dosah svému pivnímu zdroji. Třetí v pořadí je pak Brno, které svůj Lokál pokřtilo v létě 2015. Ať už navštívíte kterýkoliv z nich, věřte, že lepší pivo s hutnější pěnou nenajdete. Vyzkoušet přitom doporučujeme hned všechny tři způsoby jeho čepování – hladinku, šnyt i mlíko.




Lokál čerpá inspiraci z obyčejných českých hospod, ale přesto nabízí kvalitní gastronomii. Jak se vám tyto dva protipóly podařilo skloubit?
Vaříme z běžných surovin a nepoužíváme žádné náhražky, dochucovadla a podobné fígle, které se rozmohly v hospodách kvůli tomu, aby kuchaři ušetřili čas a snížili náklady. U nás se vaří podle klasických českých receptů tak, jako se to dělalo dřív. Například vývary děláme přes noc z masa a zeleniny a používáme je do základů omáček, řízky smažíme na másle či na sádle a je pro nás důležité, abychom vařili z co nejlepších surovin.
 
Na jídelním lístku najdeme výhradně českou klasiku jako je smažák s bramborovým salátem a podobně. Jak tato jídla chutnají turistům?
Chutnají. Smažák a řízky patří k nejoblíbenějším položkám menu. Pochopitelně občas se stane, že si turisté k těmto českým specialitám objednají nevhodnou přílohu jako jsou knedlíky nebo kolínka, ale v tom případě se jim snažíme vysvětlit, že v kombinaci s bramborem nebo bramborovým salátem si pochutnají mnohem víc.
 
Lokál je však rájem především pro pivaře. V čem spočívá umění poctivého výčepního?
V pečlivě ošetřeném pivu. Naši výčepní se o něj starají od okamžiku, kdy přijde do restaurace, až do chvíle, kdy ho pokládají na stůl. Aby naše pivo chutnalo čerstvě až do poslední loku, dodržujeme následující zásady: dobré pivo, pečlivý výčepní, krátké trubky, stálá teplota a pivně čisté sklo.
 
Plzeň čepujete na všechny možné způsoby. Vysvětlete nám rozdíly mezi nimi.
Pivo nejčastěji čepujeme třemi způsoby – hladinka, šnyt a mlíko. Hladinka je málo rozšířený, ale přitom k pivu nejšetrnější způsob čepování. Pivo do půllitru čepujeme na jeden zátah, první musí jít pěna, která ochrání pivo před zvětráváním. Zatímco v jiných hospodách je šnyt výsadou pro štamgasty, Lokál ho nabízí všem hostům. Původně si šnyt neboli košt čepovali výčepní, aby mohli posoudit kvalitu svého piva. „Šnyt je půllitr, ale nenapěchovaný, s pěnou do půl sklenice; záleží na dobré vůli hospodského, kolik té pěny do půllitru nadělá,“ napsal o šnytu v roce 1936 do Lidových novin Karel Čapek. V Lokále tak nebudete mít rozpor mezi tím „dát si ještě jedno“ nebo „nedat si už nic“. Šnyt je nejen něco víc než nic, šnyt je nejvíc, protože nabízí ten nejvěrnější obrázek kvality piva a výčepního. Hostům také nabízíme pivo načepované stylem „mlíko“. Naplníme sklenici až po okraj krémovou pivní pěnou. Je tak hebká a sametová, že se dá hned pít a na pohled připomíná sklenici mléka. Mlíko doporučujeme pít hned u výčepu, takzvaně „z ruky do pusy“. Na požádání čepujeme i „čochtana“ – pivo bez pěny. Je velmi řízné a skvěle zahání žízeň, jen je potřeba ho vypít rychle, protože nemá ani náznak pěny a tím pádem rychle ztrácí na čerstvosti.
 
V Čechách působí desítky malých pivovarů, vy však zůstáváte věrní jedné značce. Proč zrovna Plzeňský Prazdroj?
Prazdroj dlouhodobě považujeme za jedno z nejlepších piv u nás. Kromě toho splňuje naše požadavky na stálost kvality a dokáže plynule zásobovat všechny naše restaurace.
 
Kromě Lokálu spadá pod značku Ambiente řada dalších restaurací. Která z nich je vaše nejoblíbenější a proč?
To je těžká otázka, stejně jako kdybych měl říct, které ze svých dětí mám nejradši.. Nejvíce energie vždy dávám tomu nejnovějšími projektu, tím pádem mě teď nejvíc baví Eska v Karlíně.
 
(Tomáš Karpíšek, zakladatel Ambiente)



Kontakt Otevírací doba
 
 
 
 
 
 
 
Lokál Nad Stromovkou:
Pondělí - Čtvrtek: 11:30 - 24:00
Pátek: 11:30 - 01:00
Sobota: 12:00 - 01:00
Neděle: 12:00 - 22:00
 
Otevírací dobu a adresy ostatních Lokálů najdete na www.ambi.cz
 
 
















































Spud. je netradiční průvodce po Praze, který upozorňuje na zajímavá místa a podniky, jež rozhodně stojí za návštěvu. S Polaroidem v ruce mapujeme čtyři různé oblasti, a to jídlo a pití, obchody, pracovní prostory místních kreativců a architekturu. Spud. se soustředí na neokoukaná místa s neopakovatelnou atmosférou, na kavárny s tou nejlepší kávou, obchůdky s tím nejnápaditějším zbožím, dílny či ateliéry těch nejšikovnějších designérů a architektonické zajímavosti s tím největším kouzlem. Spud. je také hlavně o lidech, kteří za vybranými lokálními projekty stojí. Bez jejich invence a odvahy splnit si svůj sen by byla Praha o mnoho chudší. Všem proto patří naše velké díky!
 
Tereza a Michal
info@spud.cz / 728 764 380