Byl to právě Kávový klub, parta nadšenců a opravdových fajnšmekrů, kdo velkým dílem přispěl ke kávové renezanci, kterou v Praze už několik let zažíváme. Od počátku fungoval jako baristické školící centrum, později figuroval na farmářských trzích (dodnes ho můžete najít na Jiřáku, Náplavce i Kulaťáku) a netrvalo dlouho, než si jeho zakladatelé Adam a Zdeněk otevřeli kamennou kavárnu Kafe Karlín, po které následovala ještě mladší sestřička Kafe Kolej na Smíchovském nádraží.

Kafe Karlín sídlí na Sokolovské ulici nedaleko moderních kancelářských budov v pražském Karlíně. Tato strategická poloha zajišťuje dennodenní proud návštěvníků, kteří se cestou do práce staví na rychlé espresso. Nevelký prostor kavárny sice nevybízí k dlouhému posezení nad knížkou, ale mají tu dva stolky na stojáka, kde si kromě kávy můžete vychutnat třeba skvělý mini cheesecake. Ve velmi povedeném interiéru upoutá pozornost mimo jiné netradiční podlaha z dlažebních kostek, která navazuje na chodník před domem.

Adam a Zdeněk platí mezi baristy za skutečné odborníky, a tak si můžete být jisti, že ani s jednou jejich kavárnou (či stánkem na farmářských trzích) nešlápnete vedle. Oba dva máte šanci vidět přímo v akci jak v Karlíně, tak na farmářských trzích. Kluci si potrpí na výběrovou kávu a pečlivě si vybírají kvalitní zelená zrnka, která si pak nechávají pražit. V Kávovém klubu poskytují kurzy jak profesionálům, kteří mají v plánu rozjet vlastní kavárnu, tak obyčejným milovníkům kávy, kteří si přejí její přípravu zdokonalit i v běžných podmínkách jejich domova.




Máte ke Karlínu nějaký bližší vztah, že jste tady vaši kavárnu nejen otevřeli, ale také ji podle této čtvrti pojmenovali?
Nyní už samozřejmě ano, ale ten jsme si vlastně vytvořili až s otevřením kavárny. Hlavně Adam, ten se sem dokonce i nastěhoval. Takže dnes je pro nás Karlín krásná a moc příjemná čtvrť.
 
Kavárnou jistě denně proudí desítky lidí. Chodí k vám nějací karlínští štamgasti, které už znáte jménem? Jak dlouho trvalo, než jste si místní získali?
To víte, že ano. Snažíme se lidem dát víc, než jen prodávat kávu. Pokud to děláte srdcem, lidé to poznají a rádi se vrací. Počet štamgastů, které známe jménem, odhadujeme tak na dvě desítky. Jinak lidí, co k nám chodí na kávu pravidelně každý den, je mnohem více. Některé známe i z dob, kdy jsme byli pouze na trzích a pak nás následovali i sem. To nám dělá hroznou radost.
 
A jaké jsou vaše oblíbené podniky v sousedství, které pravidelně navštěvujete?
V Karlíně je spousta zajímavých a námi oblíbených podniků, například ta zajímavá čtveřice vedle sebe na Křižíkové: Veltlin, Tea Mountain, Můj šálek kávy, Garage. Ale nejvíce asi chodíme do Lokálu Hamburk, ten je opravdu za rohem, nebo do nově otevřeného baru Diego. Bar, nebo vlastně hospůdka, s větším výběrem lokálních i zahraničních piv tu chyběla. U Lokálu je zase moc hezké, že jejich personál občas cestou do práce chodí na oplátku zase k nám na kávu.
 
Kromě Kafe Karlín máte ještě Kávový klub a Kafe Kolej. Jak jsou tyto projekty provázané?
Jednoduše - kvalitou! Kávový klub je takovou naší zastřešující organizací, v rámci toho děláme kurzy nebo prodáváme naší praženou kávu. Všechny naše kavárny a stánky na trzích jsou provázány právě pomocí kvalitní a správně připravované kávy. Takže máme například i zákazníky, kteří se různě prolínají našimi pobočkami podle toho, kde právě jsou. A samozřejmě nesmíme zapomenout na naše skvělé baristy, protože je vidět, že zákazníci kromě kávy chodí pravidelně i právě za nimi.
 
Jak se perfektní káva připravuje v omezených podmínkách malého stánku, je to velký rozdíl oproti vybavené kavárně?
Pokud pomineme přírodní živly, jako vítr, déšť, sluníčko, sníh, permanentně rozfoukané kafe, vlhkost a změny teplot, se kterými se opravdu těžko nastavuje mlýnek, nedobrovolné opalování hraničící s úžehem nebo omrzlé rty, kdy po zákazníkovi téměř nezvládnete zopakovat „double espresso s trochou mléka“, není příprava kávy venku zase tak rozdílná od kávy připravované v pohodlí kavárny. Musíte se spoustě věcem přizpůsobit, ale jde to. Všeobecně lze říci, že je káva venku jednodušší v pětadvaceti stupních než v minus pěti. Což je teplota, při které jsme také schopni venku fungovat.
 
Co člověk musí zvládat k tomu, aby měl předpoklady stát se skvělým baristou? Jak jste se baristy stali vy?
Baristika je vlastně řemeslo a aby se člověk novému řemeslu naučil, potřebuje hlavně čas. Není to tak jednoduché, jak to může vypadat z druhé strany pultu. Je potřeba trpělivost a zároveň určitá sebekázeň, můžeme tomu říkat třeba i smysl pro detail. Člověk se musí stále snažit experimentovat a třeba i zkoušet různé způsoby, které by mohly zlepšit výslednou chuť kávy. U Zdeňka byla cesta k baristice téměř přirozená. Po ukončení gastronomické školy začal pracovat v kavárně a káva ho postupně chytla. Měl štěstí na správné lidi, se kterými pracoval, a pak už bylo jasné, že se jeho život začne točit okolo kávy. U Adama byla o poznání složitější, ale začala u šálku dobré kávy. Za vlastní začátek ale považuje až ochutnání první výběrové kávy.
 
(Adam Dvořák a Zdeněk Smrčka, majitelé Kafe Karlín)



Kontakt Otevírací doba
 
Pondělí - Pátek: 07:30-18:30
 
















































Spud. je netradiční průvodce po Praze, který upozorňuje na zajímavá místa a podniky, jež rozhodně stojí za návštěvu. S Polaroidem v ruce mapujeme čtyři různé oblasti, a to jídlo a pití, obchody, pracovní prostory místních kreativců a architekturu. Spud. se soustředí na neokoukaná místa s neopakovatelnou atmosférou, na kavárny s tou nejlepší kávou, obchůdky s tím nejnápaditějším zbožím, dílny či ateliéry těch nejšikovnějších designérů a architektonické zajímavosti s tím největším kouzlem. Spud. je také hlavně o lidech, kteří za vybranými lokálními projekty stojí. Bez jejich invence a odvahy splnit si svůj sen by byla Praha o mnoho chudší. Všem proto patří naše velké díky!
 
Tereza a Michal
info@spud.cz / 728 764 380